1. etik

    etik kommer ursprungligen från grekiskan och betyder ’sed’ eller ’vana’.

  2. deontologisk etik

    deontologisk etik, filosofisk term för normativa etiska teorier, som hävdar att en handlings etiska status är helt eller delvis oberoende av dess konsekvenser.
  3. normativ etik

    normativ etik, inom filosofin beteckning dels på ett visst enskilt etiskt system som framställs med anspråk på att vara vägledande för mänskligt liv och handlande, dels på den verksamhet som består i framläggandet eller studiet av sådana system.
  4. medicinsk etik

    medicinsk etik, tvärvetenskapligt forsknings- och undervisningsämne som kritiskt, historiskt och analytiskt granskar moraliska och etiska aspekter på (beslut som gäller) sjukvård och medicinsk forskning.
  5. deskriptiv etik

    deskriptiv etik, ett rent beskrivande (deskriptivt) studium av etiska ståndpunkter, t.ex. inom en viss kultur eller religion, utan ställningstagande till deras ev. giltighet.
  6. etikett

    etikett, sammanfattande benämning på de inom ett samhälle eller en grupp tillämpade yttre formerna.
  7. teleologisk etik

    teleologisk etik är en teori som menar att en handling anses god om resultatet är bra.
  8. autonom etik

    autonom etik, beteckning för ett etiskt system som inte beror av eller åberopar någon yttre källa eller bestäms av någon eller något utanför den individ som accepterar det, t.ex. samhället, staten eller någon gud.
  9. moral

    moral, uppfattning om rätt och orätt.
  10. Mediernas Etiknämnd

    Mediernas Etiknämnd, MEN, hedersdomstol för tidningar, tidskrifter och etermedier, det medieetiska systemets beslutande organ.