-
aubergine
aubergine, aubergin, äggplanta, Solanum melongena, art i familjen potatisväxter.
-
aubergine
aubergine [åberʃi´n ljust sj-ljud] subst. ~n [-ʃi´nen] ~r [-ʃi´ner] ORDLED: auberg-in-enSvensk ordbok -
grekisk mat
grekisk mat. Det grekiska kökets rötter i antiken är lika härdiga som olivträdets; att äta med måtta av vad jorden ger, att njuta vinet och vännernas sällskap är det som formade och än i dag formar en måltid.
-
moussaka
moussaka, färsrätt från Balkanländerna som innehåller bland annat köttfärs samt aubergine- och potatisskivor.
-
ratatouille
ratatouille, fransk grönsaksrätt som består av bland annat tärnade tomater, auberginer, lök, paprika, vitlök och kryddor kokade i olja.
-
äggplanta
äggplanta, annat namn på växtarten aubergine.
-
ajvar
ajvar, paprikabaserad kryddrik puré med ursprung i Balkanländerna.
-
grönsaker
grönsaker är en mängd olika växter och växtdelar som används till mat.
-
thailändsk mat
thailändsk mat. Det thailändska kökets raffinemang ligger i dess enkelhet.
-
persisk mat
persisk mat. Lika rik som den persiska historien och uppfinningsrikedomen i ”Tusen och en natt” är Irans kök, med ett myller av smakkombinationer där ris, kött, ägg, nötter, frukt, bär, mejeriprodukter och fylliga såser sällan saknas på bordet.