1. aubergine

    aubergine, aubergin, äggplanta, Solanum melongena, art i familjen potatisväxter.

  2. aubergine

    aubergine [åberʃi´n ljust sj-ljud] subst. ~n [-ʃi´nen] ~r [-ʃi´ner] ORDLED: auberg-in-en
    Svensk ordbok
  3. grekisk mat

    grekisk mat. Det grekiska kökets rötter i antiken är lika härdiga som olivträdets; att äta med måtta av vad jorden ger, att njuta vinet och vännernas sällskap är det som formade och än i dag formar en måltid.

  4. moussaka

    moussaka, färsrätt från Balkanländerna som innehåller bland annat köttfärs samt aubergine- och potatisskivor.

  5. ratatouille

    ratatouille, fransk grönsaksrätt som består av bland annat tärnade tomater, auberginer, lök, paprika, vitlök och kryddor kokade i olja.

  6. äggplanta

    äggplanta, annat namn på växtarten aubergine.

  7. ajvar

    ajvar, paprikabaserad kryddrik puré med ursprung i Balkanländerna.

  8. grönsaker

    grönsaker är en mängd olika växter och växtdelar som används till mat.

  9. thailändsk mat

    thailändsk mat. Det thailändska kökets raffinemang ligger i dess enkelhet.

  10. persisk mat

    persisk mat. Lika rik som den persiska historien och uppfinningsrikedomen i ”Tusen och en natt” är Irans kök, med ett myller av smakkombinationer där ris, kött, ägg, nötter, frukt, bär, mejeriprodukter och fylliga såser sällan saknas på bordet.