1. fruktsamhet

    fruktsamhet, förmåga att alstra livsduglig avkomma, se fertilitet.
  2. fruktos

    fruktos, fruktsocker, levulos, C 6H 12O 6, sockerart som i naturen finns i många fruktsafter och i honung; i förening med glukos förekommer den i rörsocker och raffinos.
  3. frukt

    frukt kallar vi en del produkter från växtriket som är nyttiga och goda att äta, ofta lite saftiga och söta.
  4. fruktbarhet

    fruktbarhet, förmåga till reproduktion, förnyelse, nyskapande hos människor och djur, hos odlingsbar jord, hos mänskliga idéer etc., i viss motsats till fruktsamhet eller fertilitet, som anger faktisk förmåga att alstra livsduglig avkomma.
  5. fruktämne

    fruktämne, den nedre delen av blommans pistill, innehållande ett eller flera fröämnen.
  6. fruntimmer

    fruntimmer (medellågtyska vrouwentimmer, av vrouwe ’fru’ och timmer ’rum’), ursprungligen benämning på ”frustugan”, kvinnogemaket, särskilt det rum där en slottsfrus kvinnliga uppvaktning bodde.
  7. fruktvägg

    fruktvägg, den del av en frukt som inte är frö.
  8. frukost

    frukost, morgonmål.
  9. fruktkropp

    fruktkropp, den sporproducerande delen hos svampar, inklusive lavar, och den myxosporinnehållande delen hos myxobakterier.
  10. fruktvin

    fruktvin, vinliknande dryck framställd av andra frukter och bär än druvor.