1. intendent

    intendent, titel vid vissa institutioner för person med uppgift att förestå eller förvalta, t.ex. museiintendent, sjukhusintendent.
  2. intendentur

    intendentur, allmänt en (militär) intendents verksamhetsområde, förr benämnt intendenturtjänst, som var en militär tjänstegren för anskaffande, tillhandahållande och vård av livsmedel, drivmedel, bränsle samt allmän hushållning.
  3. Intendenturkåren

    Intendenturkåren, en 1880 inrättad personalkår för arméns intendenter, förrådsförvaltare m. fl. med generalintendenten som chef.
  4. intendent

    intenden´t subst. ~en ~er ORDLED: in-tend-ent-en
    Svensk ordbok
  5. Intendenturförvaltningsskolan

    Intendenturförvaltningsskolan inrättades 1942 i Stockholm för den utbildning i intendenturtjänst, förrådstjänst och kassatjänst som erfordrades för anställning som officer eller underofficer i Intendenturkåren (som upphörde 1990).
  6. intendentur

    intendentu´r subst. ~en ~er ORDLED: in-tend-ent-ur-en
    Svensk ordbok
  7. Michael Faraday

    Faraday, Michael, född 22 september 1791, död 25 augusti 1867, brittisk fysiker och kemist.
  8. försvarets intendentkår

    försvarets intendentkår, en för Försvarsmakten gemensam personalkår bestående av officerare med särskild intendentutbildning.
  9. Försvarets intendenturverk

    Försvarets intendenturverk, statlig myndighet 1963–68, inrättad genom sammanslagning av de tidigare Arméintendenturförvaltningen, Marinförvaltningens intendenturavdelning samt Flygförvaltningens intendenturbyrå.
  10. fronden

    fronden, sammanfattande benämning på olika motståndsgrupper (”frondörer”) i Frankrike under Ludvig  XIV:s minderårighet, då kardinal Mazarin och änkedrottningen, Anna av Österrike, ledde regeringen.