-
koppar, metalliskt grundämne, en av de sedan forntiden av människan använda metallerna, jämte silver och guld hörande till myntmetallerna i periodiska systemets grupp 11, kemiskt tecken Cu.
-
kopplingsschema är en ritning som visar hur de olika komponenterna (beståndsdelarna) i en elektrisk apparat är hopkopplade med varandra.
-
kopp,
koppsten ,
bindare,
bindsten, tegelsten eller annan mursten som har kortsidan vänd mot murytan; även benämning på själva kortsidan (koppyta).
-
kopparödla eller
ormslå är en ödla utan ben.
-
kopparkis,
kalkopyrit,
chalkopyrit, mineral med sammansättningen CuFeS
2.
-
kopparålder, arkeologisk benämning på den period vid slutet av stenåldern då föremål av koppar började användas jämsides med sådana av sten och andra material; därav de alternativa benämningarna
kopparstenålder,
kalkolitisk tid (av grekiska
chalkos ’koppar-’, och
lithos, ’sten’) och
eneolitisk tid (av latin
aeneus ’av koppar’).
-
kopparormen, orm av koppar som Mose under ökenvandringen enligt Fjärde Mosebok 21:6–9 på Jahves befallning lät göra och sätta upp på en stång till hjälp för israeliterna.
-
kopplingsförbehåll, juridisk term för önskan att utnyttja en säkerhet (t.ex. en omhändertagen vara) inte bara för sådana fordringar som har samband med just det föremål som utgör säkerheten utan också för andra fordringar.
-
koppling,
axelkoppling , maskinelement som förbinder axlar liggande i rät eller nästan rät linje med varandra och överförande rörelse och vridmoment.
-
kopp [kåp´]
subst. ~en ~ar
ORDLED: kopp-en
Svensk ordbok