1. realitet

    realitet, som filosofisk term ursprungligen och i den skotistiska traditionen (se skotism) det hos något ting urskiljbara, utmärkande.
  2. realitetsprincipen

    realitetsprincipen, i klassisk psykoanalys motsatsen till lustprincipen (strävan efter omedelbar driftstillfredsställelse).
  3. realitet

    realite´t subst. ~en ~er ORDLED: re-al-itet-en
    Svensk ordbok
  4. realism

    realism, i allmän betydelse verklighetssinne, medvetenhet om det faktiskt föreliggande, om det som har realitet.
  5. Vietnamkriget

    Vietnamkriget, väpnad konflikt 1957–75 som hade sin bakgrund i det så kallade Indokinakriget 1946–54, vilket ledde till att Vietnam blev självständigt men delades längs 17:e breddgraden i ett kommunistiskt styrt Nordvietnam under ledning av Hô Chi Minh och ett USA-orienterat Sydvietnam där Ngô Đinh Diêm 1955 blev president.

  6. religion

    religion, en kulturyttring som inte låter sig infångas under någon generellt accepterad, heltäckande definition.

  7. bruttonationalprodukt

    bruttonationalprodukt, BNP, sammanlagda värdet av de varor och tjänster för slutlig användning som har producerats i ett land för marknaden och för den offentliga sektorn under en period, vanligen ett år.

  8. Kristina

    Kristina, Christina, född 8 december 1626, död 19 april 1689, drottning av Sverige 1632–54, dotter till Gustav II Adolf och Maria Eleonora av Brandenburg.

  9. absolutism

    absolutism, historisk term vilken vanligen betecknar den starka furstemakt som präglar många europeiska stater under 1500-, 1600- och 1700-talen.
  10. tomte

    tomte, gestalt i folktron.