1. typ

    typ, term i många fackterminologier med den grundläggande betydelsen representant (idealiserad eller verklig) för ett antal individer eller exemplar med alla (eller åtminstone de väsentliga) egenskaper som är gemensamma för dessa.
  2. typ

    typ, trycktyp, inom grafisk teknik gjutet metallstycke med något upphöjt skrifttecken (t.ex. bokstäver) som används vid tryckning.
  3. typologi

    typologi, typlära, klassificering på vetenskaplig grund av ett material efter de ingående objektens typiska egenskaper; jämför typ och klassifikation.

  4. typografi

    typografi, dels en kommunikationsprocess som använder tryckning som medium, dels själva den grafiska presentationen av text och bild i en trycksak.
  5. p-typ

    p-typ, inom elektroniken beskrivning av en halvledare, eller viss del av en halvledare, där den elektriska strömledningen sker med positivt laddade hål.
  6. n-typ

    n-typ, inom elektroniken beskrivning av halvledare, eller viss del av en halvledare, där den elektriska strömledningen sker med elektroner (som ju är negativt laddade).
  7. typ A-beteende

    typ A-beteende, beteendesyndrom karakteriserat av extrem tävlingsinriktning, otålig tidsfixering och aggressiv fientlighet.
  8. typteori

    typteori, teori inom logik och matematisk grundvalsforskning som opererar med olika typer (se typ).
  9. typometer

    typometer, måttsticka för typografiskt arbete som är försedd med måttskalor i såväl millimeter som typografiska punkter.
  10. typologisk utläggning

    typologisk utläggning, ett sätt att tolka Bibeln.