gorgonzola

gorgonzola [-tso:ʹ-], en italiensk, mjuk grönmögelost av desserttyp som påminner om den franska roquefortosten och den engelska stiltonosten.

Den är uppkallad efter byn Gorgonzola en mil öster om Milano. Fetthalten är 48 % av torrsubstansen, lagringen varar 2–4, högst 6 månader. Eftersom osten torkar ganska snabbt är den klädd med folie. Osten, som görs av komjölk, tillverkas även i andra länder. Ystningen i Gorgonzola är känd sedan tidig medeltid.

Källangivelse

Nationalencyklopedin, gorgonzola. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/gorgonzola (hämtad 2025-03-29), NE Nationalencyklopedin AB

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.