Biologi
Geografi
Teknik
åk F–9
Mångfald och hållbarhet
Biologisk mångfald är ett mångfacetterat begrepp. Det kan till exempel syfta till hur stor variationen av växter är i naturen eller hur många olika ekosystem det finns inom ett visst område. Här kan du utforska temapaket och se filmer på temat. Bland tipsen hittar du även fördjupande avsnitt om bland annat ekologisk hållbarhet.
Aktivitet
Biologi
åk 7–9
Ta ställning
Fyra-hörn-övningar kan vara bra för att inleda ett nytt område. Här hittar du förslag till ståndpunkter som kan användas. Låt eleverna läsa avsnittet Biologisk mångfald i kursdelen Ekologi och artikeln om biologisk mångfald i NE:s uppslagsverk. Diskutera med klassen och formulera problem och ståndpunkter om biologisk mångfald.
Film
Geografi
åk 7–9
Hans Rosling – framtidens statistik
Hans Rosling var känd för att göra statistiken begriplig och tillgänglig i sina pedagogiska föreläsningar om global hälsa. Här tar han hjälp av 3D-grafik när han skildrar historiska skeenden och berättar hur statistik kan ge oss svar på hur en bättre framtid kan skapas med rätt insatser och förebyggande åtgärder.
Film
Biologi
åk 4–6
Det gröna guldet
I den här filmen guidar ciceronen John oss genom en sagoliknande och spännande skog på norra Öland. Till filmen finns en lärarhandledning med diskussionsfrågor att arbeta med i samband med att ni ser filmen i klassen.
Avsnitt
Biologi
åk 7–9
Biologisk mångfald
Hur många arter finns det på jorden? Det är omöjligt att veta, för det finns fortfarande platser som inte har undersökts. I det här avsnittet får eleverna en djupare förståelse av människans påverkan på naturen och betydelsen av biologisk mångfald och ekosystemtjänster.
Avsnitt
Geografi
åk 7–9
Ekologisk hållbarhet
Spelar det någon roll om du varje dag tar cykeln i stället för bilen? Väljer du att köpa ekologiskt kaffe i stället för vanligt kaffe? Och när du ska köpa en ny tröja, väljer du en tillverkad av ekologiskt material? Små vardagliga val som på sikt kan göra stor skillnad.
Film
Biologi
åk 7–9
Östersjön – djurliv och historia
Varje sommar flockas tusentals turister på Östersjöns stränder, men inte många känner till det överflöd av vilda djur som gömmer sig i detta speciella ekosystem. Denna fördjupande dokumentär med bilder från alla delar av Östersjön förklarar hur det unika ekosystemet uppstod efter istiden och hur de olika livsmiljöerna utvecklats.
Temapaket
Teknik
Biologi
F–9
Gy
Temapaket: Biologisk mångfald
I detta temapaket fördjupar vi oss i biologisk mångfald. Häng med på skattjakt i naturen eller testa hur det är att vara talgoxe och bygg ett eget fågelbo! Finns det växter med läkemedel i sig? Missa inte heller filmerna om den nysvenska arten av kammanet och om det verkligen behövs många arter i naturen.
Tryckta läromedel
Du har väl inte missat att dina digitala läromedel nu finns som böcker? Det ger dig kvalitetssäkrade läromedel oavsett format. Dessutom till ett svårslaget pris.
Först ut är SO- och NO-ämnena i årskurs 4–9.
Biologi
Idrott och hälsa
Geografi
åk F–9
Lär känna naturen
Här har vi samlat lektionstips där eleverna uppmuntras att reflektera över relationen mellan människan och naturen, samt att utforska möjligheter till hållbarhet och bevarande. Här hittar du också roliga utomhusaktiviteter för hela klassen.
Aktivitet
Biologi
åk 4–6
Intervjua ett träd
Träd lever länge på samma plats och kan få vara med om mycket. I den här uppgiften får eleverna använda sin fantasi och hitta på vad ett träd i närheten varit med om under sitt liv. En perfekt uppgift att göra i par.
Avsnitt
Biologi
åk 4–6
Livets utveckling
Vad är egentligen liv och hur har det utvecklats genom tiderna? I det här avsnittet får eleverna en djupare förståelse för bland annat livets utveckling, biologisk mångfald, vad en organism är och när liv på jorden tog sin början.
Avsnitt
Idrott och hälsa
åk 7–9
Allemansrätten
Vad innebär allemansrätten och hur tillämpas den i praktiken? I det här avsnittet för högstadiet lär sig eleverna vilka rättigheter och skyldigheter man har när man rör sig i den svenska naturen.
Avsnitt
Geografi
åk 7–9
Klimatförändringar
Klimatet utgör en av grundförutsättningarna för liv på planeten jorden. Vissa klimatförändringar är naturliga och klimatet har alltid ändrat sig. Men under de senaste årtiondena har något förändrats. I det här avsnittet för åk 7–9 fördjupar vi oss i vad klimat är och vilka faktorer som påverkar det.
Temapaket
Biologi
F–6
Temapaket: fåglar
Lär känna fåglarna som bor i närheten. Mata en talgoxe, reta en bofink och låtsas att du är en kungsfågel! Spela fågelmemory och fågelbingo och ta reda på hur stora och hur snabba fåglarna på rekordlistan egentligen är.
NO
Biologi
F–9
Djurens värld
Här har vi samlat tips för låg-, mellan- och högstadiet där eleverna bland annat får lära sig om ekologi och olika ekosystem. Bland tipsen hittar du också avsnitt om människans påverkan på naturen och om djur som är vanliga på landsbygden, i städer och samhällen.
Kapitel
NO
F–3
Djur i vatten
Kan en fisk andas luft? Vad äter egentligen en svan? Låt eleverna få djupdyka i några av de vanligaste djuren som lever i och kring vattnet.
Kapitel
NO
F–3
Djur i skogen
I skogen lever stora och små djur, från myra till brunbjörn. I det här kapitlet får eleverna lära sig mer om djur i skogen.
Film
Biologi
åk 4–6
Mössens perspektiv
I den här filmen får vi lära oss mer om den oansenliga musen i ett perspektiv som vi aldrig tidigare sett. Med hjälp av en hemlig kamera får vi se att musens liv är en obeveklig kamp för att överleva ännu en dag, klara omöjliga uppgifter och överlista fienden.
Avsnitt
Biologi
åk 7–9
Vad är ekologi?
Ekologi handlar om hur levande varelser påverkar och påverkas av varandra, till exempel vem som äter vem. Men djuren och växterna påverkar och påverkas även av marken, luften och vattnet där de lever. I dessa lektionstips utforskar vi betydelsen av biologisk mångfald och ekosystemtjänster.
Klimatets historia
Följ med på en klimatresa 4,6 miljarder år tillbaka i tiden! I kunskapstjänsten Världens klimat får vi en historisk överblick över hur klimatet har förändrats från big bang fram till 1800-talet. Här hittar du en pedagogisk tidslinje liksom fördjupande artiklar om olika skeenden.