Är du nyfiken på vad ett läromedel i tyska kan göra för din undervisning? Läs mer och prova gratis.
Skola
10 May 2021
6 anledningar att lära sig tyska
Jo, vi vet. Du som läser det här känner antagligen redan till förtjänsterna med att studera språk i allmänhet och tyska i synnerhet. Men du kanske har elever som mest förknippar tyskan med att traggla prepositioner eller sjunga ”durch, für, gegen, ohne, um” till melodin av ”Blinka lilla stjärna”? Och som därför behöver pepp och motivation. Vi skapade en liten lista med argument till elever varför tyska språket är bra att lära sig.
1. Nyckel för upptäcktsresande
Generellt är språk en nyckel för att bättre förstå sig på världen du rör dig i. Förutom det självklara i att Tyskland, Österrike och Schweiz kommer att vara roligare semestermål när du behärskar språket (engelska är inte självklart överallt utanför storstäderna och turistmålen) så finns det en rad andra resmål där tyska är gångbart. Man pratar också tyska i norra Italien, Liechtenstein, Belgien och Luxemburg. Dessutom är tyska ett stort språk i turistboomande Östeuropa samt, och kanske lite mer oväntat, i flera delstater i Brasilien.
2. Förstå kulturen på djupet
Litteratur, konst, musik och filosofi upplevs nästan alltid bäst på sitt originalspråk. Upphovsmän och tänkare som Goethe, Kafka, Kraftwerk, Bach och Beethoven är bara några exempel på kulturarbetare med tyska som modersmål. Förstår du tyska kommer du att uppskatta deras gärningar i ännu högre utsträckning.
3. Ett viktigt forskningsspråk
Okej, det är kanske väl tidigt att bestämma sig för en forskningskarriär i yngre tonåren. Men det kan ändå vara bra att känna till att tyskan är det näst viktigaste språket i forskningsvärlden efter engelskan. Tyskland är också rankat som den tredje främsta forskningsnationen i världen.
4. Du blir smartare
Det finns studier som visar att flerspråkiga har en större hjärna, bättre koncentrations- och problemlösningsförmåga och är mer kreativa. Att kunna flera språk innebär inte bara att det blir enklare att lära sig ännu fler språk. Det blir också lättare att lära sig nya saker överlag.
5. Det är lättare när du är ung
Det finns förvisso ingen forskning som tyder på att språk behöver vara svårare att lära sig när man äldre. Däremot har ett barn i regel mer (fri)tid att studera, utöver att hen erbjuds flera lektioner i veckan i språket i fråga. Att fördjupa sina kunskaper i ett språk genom att exempelvis ta ett halvår i ett land där språket talas upplevs i regel enklare som ung vuxen än senare i livet.
6. Du blir bättre på ditt modersmål
Att lära sig andra språk gör att du blir bättre på ditt modersmål. Du blir mer uppmärksam på grammatik, vokabulär, meningsbyggnad med mera när du lär dig ett nytt språk. Saker som du annars har ett mer intuitivt förhållningssätt till.