Nytt från oss
01 Feb 2024
Johan på NE – en stjärna på himlen
Johan Warell är redaktör för bland annat fysik, geologi och teknik på NE. Han är utbildad astronom och har sedan barnsben varit intresserad av rymden. Här berättar han om sina bästa tips för att med enkla medel få en magisk upplevelse under stjärnhimlen.
Alla borde någon gång uppleva en riktigt klar stjärnhimmel. Det tycker Johan Warell, astronomiredaktör på NE. Han berättar att det inte krävs mycket för att få den där häftiga naturupplevelsen.
– När man är under en natthimmel får man en närvarokänsla som är helt oslagbar. Det är verkligen en naturupplevelse som fler borde få uppleva, säger Johan.
Men var hittar man den där riktigt mörka magiska stjärnhimlen egentligen?
– Man behöver bara sina ögon och gärna en filt att ligga på när man tittar upp, säger Johan och betonar att det är viktigt att hinna mörkeranpassa ögonen för att kunna se klart.
– Total mörkeranpassning tar kanske trekvart–en timme. Men man ser väldigt mycket bättre efter bara 15–30 minuter.
Stjärnhimmel till alla
Johan brinner för en ostörd natthimmel utan ljusföroreningar.
– Många som bor i städer i dag har aldrig någonsin upplevt en mörk himmel. Det kan bli en ögonöppnare för många att titta upp på himlen.
För den som bor i stan utan tillgång till bil tipsar Johan om att ta en buss söderut till ändhållplatsen.
– Det är oftast i de södra delarna av stjärnhimlen alla spännande saker händer, förutom norrsken såklart. Norrsken är ganska ovanligt i söder, men det går ändå att se några gånger per år vid perioder med hög solaktivitet. Längre norrut är det betydligt vanligare. Meteorer kan man se varje natt, och ibland till och med sjärnfallssvärmar.
Vill man se riktigt mörka natthimlar i södra Sverige bör man enligt Johan ta sig till södra Öland eller nord- eller sydspetsen på Gotland. Längre norrut blir det ordentligt mörkt i Härjedalen, Jämtland och ännu längre norrut i fjällkedjorna.
“Det är verkligen en naturupplevelse som fler borde få uppleva.”
När ska man då ge sig ut för att få bäst stjärnchanser? Strax efter midnatt är en bra tid enligt Johan, som själv byggt egna observatorier i sin trädgård på den skånska landsbygden. Har man inget eget observatorium är det toppen att vara i en skog, i en glänta eller vid en sjö.
– Det är perfekt att vara på en brygga vid en liten sjö, säger Johan.
FAKTA
Johan Warell
🤠 Oväntad talang: “Är något av en fixare.”
🎒 Favoritämne under skoltiden: “Slöjd.”
📚 Har pluggat: “Fysik och astronomi vid Uppsala universitet vilket ledde vidare till en docentur i astronomi.”
🕺🏽 Gör på fritiden: “Inom Svensk AmatörAstronomisk Förening (SAAF) leder jag ett fjärrteleskop-projekt i södra Spanien. Det är ett teleskop som amatörastronomer och skolelever i hela landet kan använda över internet för att ta egna bilder av himlen. Är också mycket i naturen, fotograferar, snickrar och sysslar med hemmaprojekt.”
🫶🏼 Det bästa med att jobba som redaktör är: “Att upplysa andra samtidigt som man lär sig själv.”