fbpx

Inspiration

SO

Språk

PREST

åk F–9

Julkul kunskap

Julen är en av de största högtiderna, med traditioner som är en salig blandning av religiös symbolik och folktro. Varför firar vi egentligen som vi gör? Här hittar du fakta, övningar och undervisningsmaterial redo att användas direkt.

jul

Religion

Hem- och konsumentkunskap

F–9

Traditioner och mat

Här kan eleverna lära sig mer om julen som kristen högtid och skapa en egen högtid med egna traditioner. Eftersom maten är en stor del av julfirandet i Sverige kan ni till exempel tillsammans upptäck var ifrån mattraditionerna kommer.

Aktivitet

Religion

åk 4–6

Skapa en högtid

Ert uppdrag i dag är att i grupper om 2–3 personer hitta på en ny högtid. Finns det till exempel någon tid på året som känns lite extra lång och tråkig och som skulle behöva en ny högtid? Eller finns det något eller någon som borde firas mer – en känd person till exempel eller första dagen på sommarlovet?

Till aktiviteten

Avsnitt

Religion

åk 7–9

Lär er mer om kristendomen och julen som högtid

Kyrkoåret börjar med advent och inleder förberedelserna inför julens alla högtider. Samlat undervisningsmaterial hittar du i avsnittet Kristna högtider i Religion 7–9.

Till avsnittet

Avsnitt

Religion

åk 4–6

Lär er mer om kristendomen och julen som högtid

Kyrkoåret börjar med advent och inleder förberedelserna inför julens alla högtider. Samlat undervisningsmaterial hittar du i avsnittet Kristna högtider i Religion 4–6.

Till avsnittet

Extramaterial

Hem- och konsumentkunskap

åk 1–6

Läs mer om julmat

I den här artikeln får eleverna en djupare insikt i matens betydelse under julen. Maten och ätandet är viktiga delar av alla fester och det är vanligt att vissa maträtter kommit att höra ihop med vissa fester.

Till extramaterialet

Julig tipsrunda – bara att skriva ut

Upp och hoppa och kör en tipsrunda i skolan eller på skolgården. Ladda ner pdf:en och skriv ut de färdiga tipsfrågorna på temat julen. Givetvis får du även svarsblad och facit, allt färdigt för en rolig aktivitet i jultid.

Engelska

åk 4

Jul på engelska

En ypperlig ingång till det engelska språket är att läsa om aktuella och roliga saker – till exempel om julen! Här har vi samlat övningar och aktiviteter på engelska där eleverna får både läsa och rita.

Kapitel

Engelska

åk 4

Read more: Christmas Eve

Kapitel med massor av övningar och aktiviteter om julen.

Till kapitlet

Övning

Engelska

åk 4

A Christmas drawing

Prata med eleverna om deras julfirande. Firar alla jul? Vad gör de som inte är kristna under julen? Eftersom alla är lediga under julen firar man säkert på något sätt. Hur firar man? Vilket är viktigast under julen? På vilket sätt skiljer sig ditt julfirande från det som beskrivs i texten? Finns det likheter?

Till övningen

Extramaterial

Engelska

åk 4

Juldikt engelska

I detta extramaterial får eleverna möjlighet att läsa mer på temat jul och ta till sig poesi på engelska. Utdraget innehåller ganska få ord. Introducera dikten för eleverna så att de har en förförståelse för innehållet innan de börjar läsa.

Till extramaterialet

Julbingo

Julbingot är en perfekt uppgift att skicka med eleverna inför lovet som de kan fylla i själva eller tillsammans med familjen. Bara att ladda nedr och skriva ut, självklart kostnadsfritt.

Religion

Historia

åk F–6

Jul i andra länder

Hur firas julen i andra länder? Låt eleverna botanisera i Världens religioner och upptäcka likheter och skillnader eller titta på en film kring ämnet.

Temapaket

Religion

Historia

åk 4–6

Temapaketet Julen

Här hittar du lektionsunderlag och olika typer av uppgifter och aktiviteter som hjälper klassen att få en fördjupad förståelse för julen och dess traditioner. I temapaketet listas alla övningar samt ett urval bilder, filmer, uppslagsord och reportage som vi särskilt vill rekommendera. Välj själv vad som passar dig och din klass. Missa inte reportaget ”Jul i andra länder” där det ges exempel på traditioner som skiljer sig från de typiskt svenska, men som är lika “juliga” ändå.

Till temat

Världens religioner

Religion

F–3

Jämför religiösa högtider

Nu när julen stundar är Världens religioner en bra tjänst att använda i din undervisning. Jämför de olika livsfrågorna eller fördjupa er i en specifik religion. Här kan eleverna på ett enkelt sätt utforska såväl beröringspunkter som skillnader mellan religioner. Du hittar också länkar in i vårt uppslagsverk och tips på filmer i vår tjänst Play.

Till Världens religioner

Film

Religion

Historia

F–3

Julfirande runt om i världen

Hur firar man jul i andra länder? I denna film tas eleverna med på en resa i julfirande runt om i världen. Alla länder har sina egna traditioner och hos en del är 25 december den stora dagen.

Till filmen

För de yngsta eleverna

Julpaket med Haja Sagoväsen

Sprid lite julmagi i klassrummet och låt eleverna lära sig om väsen som hör julen till! Haja Sagoväsen innehåller spännande faktatexter om gårdstomten, julbocken, jultomten och vättar. Perfekt för temaarbete i december.
Ladda ned det färdiga julpaketet gratis och få faktakoll, lästräning och julstämning samtidigt.

Fem fakta om julen som du kanske inte känner till

Det är glögg, pepparkakor, julstädning, julkalendrar, julpynt, lussekatter, tomtar och julgranar – ja, listan kan göras lång. Julen är en av de största högtiderna, men våra traditioner är en salig blandning av religiös symbolik och folktro. Varför firar vi egentligen som vi gör? Här har vi samlat några roliga fakta om sådant som ofta förknippas med julen.

NE i klassrummet

Kom igång direkt

Att komma igång med NE är enkelt. Vill du veta mer om hur du optimerar ditt användande kan du alltid ställa en fråga i chatten eller delta i någon av de utbildningar vi erbjuder.