fbpx

I skolans värld

Nytt från oss

Boktips för läslov

Ett bra boktips är en utmärkt start för att uppmuntra dina elever till läsning under läslovet. Lina Andreasson är skolbibliotekarie på Öllsjöskolanskolan i Kristianstad och expert på ämnet. Här delar hon med sig av några av sina bästa boktips för alla åldersgrupper i skolan.

6–9 år

Serien om Anna-Klara och Herman: Ensamma hemma, bästisar ibland och Allt är fel

Författare: Kajsa Gordon och Sofia Nordin
Illustratör: Matilda Salmén

Böckerna om Anna-Klara och Herman är varma och finstämda skildringar av livet på lågstadiet och vänskapen mellan två ganska olika barn som trots det är bästa vänner. I böckerna får vi följa Anna-Klara och Herman och allt som följer med deras vänskap, både äventyr, glädje och trubbel. Från första boken där Herman är ny i klassen till den senaste boken där Anna-Klara och Herman åker på semester på landet tillsammans. Boken passar både till högläsning och för den som har knäckt läskoden.

 

Böckerna om Familjen Knyckertz (5 böcker)

Författare: Anders Sparring
Illustratör: Per Gustavsson

Familjen Knyckertz är ett gäng tjuvar, bovar, kriminella och består av pappa Bove, mamma Fia, dottern Kriminellen, sonen Ture och hunden Snuten. Ture är den enda i familjen som tycker att det är fel att tjuva, han vill vara hederlig och ljuger helst inte. Ture är även vän med polisen Paul Isman, vilket de andra i familjen inte riktigt kan förstå sig på. Böckerna om Knyckertz är fantastiskt knasiga och roliga, i perfekt symbios med Per Gustavssons underbara illustrationer. De lyckas, med sina spännande historier och klockrena illustrationer, fånga den unga ofrälste läsaren. Böckerna passar perfekt till högläsning.

PS. Vi får möta Familjen Knyckertz i årets julkalender.

Flora Wolf och järnklockorna

Författare: Linn Åslund
Illustratör: Rebecka Helmersson

Linn Åslund har tidigare skrivit äventyrsboken om den föräldralösa Ester Tagg, nu har hon kommit med en ny spännande äventyrsbok om Flora Wolf. Boken utspelar sig i en slags steampunkvärld där hierarkierna är tydliga. Flora bor ensam tillsammans med sin lillebror i de fattiga kvarteren, när deras äldre syster som arbetar på en luftskepp slutar höra av sig och skickar pengar, tvingas Flora skaffa pengar på egen hand och dras snart in i ett äventyr med järnklockorna, som hon trodde bara vara en saga för fattiga barn. En spännande och fartfylld bok som passar både till högläsning och barnet som har kommit lite längre i sin läsning.

9–12 år

Signe Holm-serien (4 böcker)

Författare: Petter Lidbeck

Petter Lidbecks deckare om Signe Holm snålar inte med spänningen och Petter lyckas verkligen skapa en serie som får läsaren att vilja läsa lite till och lite till och lite till. En riktig bladvändare med andra ord, full med cliffhangers, som lyckas fånga den unga läsaren som kanske annars inte gillar att läsa. Böckerna är inte avskräckande tjocka, utan ganska tunna och spännande från början till slut. Perfekt för den som gillar spänning, thrillers och för den som inte har upptäckt charmen med läsning än.

Serien Viskornas dal: Väktarinnan och Kristallgrottan

Författare: Åsa Rosén

Viskornas dal är en fantasyserie som ska bli en trilogi och som utspelar sig i Tornedalen. Böckerna handlar om Iza som flyttar med sin familj från Stockholm till en liten liten by i Tornedalen. Där ska hon så småningom möta Virva som leder henne till viskorna, något Iza bara trodde var tornedalska skrönor. Plötsligt börjar ett äventyr fullt av uråldrig magi, kärlek och en kamp mellan liv och död. En spännande och originell bok, som utspelar sig i Tornedalens magiska miljöer.

Tulpanpojken, Spionen i äppelträdet och Mitt käraste gyllene barn

Författare: Christina Wahldén

Christina Wahldén har skrivit tre fristående böcker som alla behandlar andra världskriget. I samtliga böcker får vi möta barn som av olika anledningar, från olika länder och på olika sätt tvingas fly undan nazisterna. Böckerna är skrivna med ett enkelt och lättillgängligt språk och är en bra ingång till andra världskriget för den unga läsaren. Böckerna berör ämnen som är aktuella även i dag och det finns mycket ur böckerna att diskutera och samtala om. Karaktärerna och deras öden återges av en varm och erfaren hand och är ett perfekt exempel på hur man med fiktionen som hjälpmedel kan berätta om något som är högst verkligt.

12–15 år

Fula tjejer, Jobbiga tjejer och Svaga tjejer

Författare: Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson

Fula tjejer är den första boken i en kommande triologi. Berättelsen utspelar sig på en högstadieskola i Gnesta där det plötsligt dyker upp ett Instagramkonto som kallas ”Fula tjejer”. På konton hängs tjejer ut med bilder, oavsett om du är populär eller inte. Och plötsligt vågar ingen längre sticka ut, i rädsla att bli uthängd. Men tre tjejer som går i samma klass bestämmer sig för att göra något åt saken, de tänker tillsammans söka upp och sätta stopp för personen som står bakom Instagramkontot. Socialrealism för ungdomar när den är som bäst. Mer aktuellt än såhär blir det inte. Bjärbo, Lindbäck och Ohlsson skriver nära, trovärdigt och nervkittlande om hur hårt klimatet kan vara för dagens ungdomar.

En stark nolla

Författare: Sara Lövestam

Sara Lövestam har skrivit en bok om identitet, kärlek och relationer, i ett landskap där sociala medier spelar en allt större roll. Boken handlar om Texas som är hemligt förälskad i André. För att få kontakt med André låtsas han vara Amy och ”lånar” bilder av en tjej på internet för att dölja sin riktiga identitet. Men ingen verkar vara den de utger sig för att vara. Och plötsligt dras Texas in i en härva av lögner där både vänskap och kärlek sätts på spel.

Serien om Sävaträsk: Ingen normal flyttar hit, Samma skrot och korn och En prick i registret

Författare: Pär Sahlin

Bokserien Sävaträsk skriven av Pär Sahlin är en serie lättlästa men ack så bra böcker. Böckerna handlar om Joar och Minna och livet som tonåring ute på glesbygden bland epatraktorer och utanför korvkiosker. Böckerna tar upp teman som kärlek, vänskap, hur det är att växa upp utanför de stora städerna, att vara skoltrött, hur man hanterar tonårens omvälvande känslor och problem och att vara galen i motorer.

Ung vuxen 15+

Norra Latin

Författare: Sara Bergmark Elfgren

Norra Latin är en tjock skräckroman som utspelar sig på teaterlinjen på gymnasieskolan Norra Latin i Stockholm. Boken handlar om Tamar och Clea som kommer från helt olika bakgrunder med båda har kommit in på den eftertraktade teaterlinjen på Norra Latin, skolan som döljer mörka hemligheter som går hela vägen tillbaks till när skolan var ett pojkläroverk. Detta är en bok som nästan är omöjlig att lägga ifrån sig förrän den är utläst. Sara Bergmark Elfgren har bland annat tidigare skrivit den populära trilogin Cirkeln tillsammans med Mats Strandberg, som även blev filmatiserad. Hon är fasansfullt bra på att skriva så att texten kryper en ända in på skinnet samtidigt som hon lyckas skildra ungdomars liv på ett realistiskt och trovärdigt sätt.

Slutet

Författare: Mats Strandberg

Slutet är en preapokalyptisk berättelse som sätter ljuset på klimatförändringarna och hotet mot klimatet. Berättelsen handlar om två ungdomar vars liv korsas på grund av en gemensam tragedi, samtidigt som de lever i värld de vet snart kommer gå under. Slutet är en spännande, aktuell, mörk och nervkittlande roman du slukar ända in till slutet.

 

Hästpojkarna

Författare: Johan Ehn

Hästpojkarna utspelar sig i nutid och i 1930-talets Berlin. Boken handlar om Anton som precis har tagit examen och fått jobb inom hemtjänsten, där han möter en hundraårig man som heter Alexander Kovac. Trots att mannen egentligen inte pratar börjar de så småningom kommunicera med varandra och Anton förstår snart att Kovac har levt ett helt annat liv tidigare, på hästryggar inom cirkusen, på gayklubbar i Berlin och med hotet från nazisterna. Och med en kärlekshistoria i bagaget som var allt annat än accepterad på sin tid.