fbpx

Privat

Från eld till penseldrag – OS bjuder på mer än bara idrott 

Visste du att de olympiska spelen en gång bara var öppna för amatörer eller att det har funnits både konst- och musiktävlingar på OS-programmet? Dyk in i några udda och roliga fakta från sportens största scen.

Flaggan med färger för hela världen

De färgglada ringarna i den olympiska flaggan symboliserar de fem världsdelarna (här räknas Nord- och Sydamerika som en världsdel). Även om folk ibland försöker koppla en specifik färg till en viss världsdel, så stämmer det faktiskt inte. Flaggan hissades första gången 1914 på Chatby-stadion i Alexandria. I OS-sammanhang syntes den för första gången 13 juni samma år, under den olympiska kongressen i Paris.

Elden som aldrig tar paus

Att tända den olympiska elden är ett av de mest symboliska ögonblicken i de olympiska spelen. Men visste du att facklan faktiskt brinner hela tiden under de olympiska spelen? Även när den inte syns för allmänheten så brinner facklan dygnet runt, från invigningen till avslutningen. Elden har varit en del av evenemanget sedan 1928 och sedan 1936 tänds elden i Olympia och förs i fackelstafett till huvudarenan.

Maratonloppets ursprung: från legend till OS

Maratonlöpning har varit en del av OS sedan de allra första sommarspelen 1896. Då föreslog den franske språkvetaren Michel Bréal en löpartävling från Marathon till Athen. Han blev inspirerad av legenden om budbäraren Feidippides som ska ha sprungit samma sträcka år 490 f.Kr. Distansen var då 40 km men fastställdes 1921 av Internationella friidrottsförbundet till 42 195 m (26 engelska mil), vilket är den sträcka som gäller än i dag.

Tävla med pensel eller notblad

Visste du att konsttävlingar ingick i OS-programmet åren 1912–48? Då kunde du tävla i musik, litteratur, måleri, skulptur och arkitektur. 1932 knep den svenska konstnären David Wallin ett olympiskt guld med sin tavla “Vid Arilds strand”. Tänk dig att få en OS-medalj för att måla – snacka om kreativt spel!

Från amatörer till proffs – så blev OS öppet för alla

Under många år fick enbart amatörer tävla i OS och Internationella olympiska kommittén (IOK) upprätthöll reglerna väldigt hårt. Amatörbestämmelserna innebar bland annat att proffs var helt utestängda från spelen, till exempel kunde en friidrottare som tog emot betalning bli diskvalificerad på livstid.

Amatörfrågan var en stor källa till konflikt under 1900-talet och kan betraktas som idrottens största tvisteämne. 

På 1960-talet började kommersiella intressen påverka OS mer och mer, vilket ledde till att amatörreglerna successivt lättades upp. Även om reglerna har moderniserats skiljer många idrotter fortfarande på amatörer och professionella, som till exempel boxning och golf.

I mitten av 1980-talet ersattes begreppet amatör med “olympisk idrottsman”, och internationella sportförbund fick själva bestämma reglerna för deltagande i OS. År 1992 var praktiskt taget alla begränsningar borta. Sedan vinter-OS i Turin 2006 och sommar-OS i Beijing 2008 får proffs lov att delta i alla sporter utom boxning, och i vissa grenar delas det till och med ut prispengar.

Obegränsat med kunskap

Prova inspirerande, faktaspäckade och pålitliga kunskapstjänster gratis i 7 dagar. Du är igång på ett par minuter och får tillgång direkt.