fbpx

Privat

Tre myter från den kända midsommarvisan

“Små grodorna, små grodorna är lustiga att se, ej öron, ej öron, ej svansar hava de…” Är det så? NE:s biologiredaktör, Låtta Skogh, slår hål på tre myter från den kända midsommarvisan.

Alla grodor är inte små.

Störst av alla är goliatgroda som kan bli närmare 40 cm lång och väga 3,3 kg. Afrikansk oxgroda som är ett populärt terrariedjur kan bli 25 cm lång och väga 1,4 kg. Störst i Sverige är arterna vanlig groda och ätlig groda, som båda kan bli 11 cm långa.
African Bullfrog (pyxicephalus,Adspersus) African Bullfrog, In Girls Hand.

Afrikansk oxgroda.

Grodor har visst öron.

Om de inte hade kunnat höra vore det meningslöst för dem att kväka. Det är bara grodhanar som kväker. Ljudets funktion är precis som hos fåglar att markera revir och locka honor.

 

Kväkandet, eller hos många tropiska arter pipandet eller visslandet, produceras genom att lungorna fylls med luft som sedan passerar stämbanden via strupsäcken. Strupsäcken kan vara enkel eller dubbel och spännas ut så att den blir ballongformig.

Grodor har visst svans.

Som barn (yngel) har grodor visst svans. I samband med att de utvecklas från vattenlevande vegetarianer till landlevande predatorer förlorar de svansen

 

Vill du lära dig mer? Prova NE gratis och djupdyk i faktaspäckade artiklar om groddjur, midsommartraditioner och mycket mycket mer.