Uppslagsverket

Uppslagsverket
Logga in

pektin

pektiʹn (franska pectine, av acide pectique ’pektinsyra’, ytterst av grekiska pēʹgnymi ’fästa’, ’få att stelna’), grupp av högmolekylära kolhydrater som finns i cellväggar hos växter och vissa bakterier.

Pektinerna är heterogena, grenade biopolymerer, som byggs upp huvudsakligen av D-galakturonsyra, men där monosackarider som arabinos, xylos och rhamnos bestämmer pektinets särart. I pektinmolekylen finns fria karboxylgrupper, som kan binda flervärda katjoner, t.ex. kalcium. Härvid uppstår bryggor mellan olika pektinmolekyler, vilket kan medföra gelbildning.

Källangivelse

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.

eller
Är du en lärare? Starta din kostnadsfria provperiod härifrån.