dopning
dopning (översättning av engelska doping, av nederländska doop ’sås’, av doopen
(11 av 77 ord)Historik
Droger som förstärkare av den fysiska prestationsförmågan är kända sedan länge. Redan för cirka 5 000 år sedan använde kineserna extrakt av torkade efedraväxter
(24 av 161 ord)IOK:s dopningslista
Till dopningsbegreppet hör att på icke-naturlig väg öka den fysiska eller psykiska prestationsförmågan, men definitionen av icke-naturliga medel och metoder är inte alltid entydig.
(24 av 166 ord)Förbjudna substanser
De förbjudna substanserna utgör den egentliga dopningslistan och gäller nästan uteslutande läkemedel. De är klassificerade i tolv grupper (S0–S9 och P1–P2) varav grupperna S0–S5 är förbjudna såväl vid tävling som utanför tävling, S6–S9 endast vid tävling och slutligen P1–P2 endast vid tävling inom vissa idrotter:
S0. Icke godkända substanser är farmakologiska substanser som inte omfattas av
(56 av 398 ord)Förbjudna metoder
Bland förbjudna metoder (så väl vid tävling som utanför tävling) återfinns tre kategorier (M1–M3):
M1.
(15 av 107 ord)Dopningskontroll
Dopningsproblemet har delvis skadat tävlingsidrottens anseende, särskilt i samband med skandaler vid stora internationella tävlingar. Problemet förvärras av svårigheterna att upptäcka och identifiera nya men även vissa gamla substanser som används för dopning. Stickprovsförfarandet och mörkertalet vad gäller upptäckt av nya substanser skapar osäkerhet om dopningens omfattning och påverkar förtroendet för elitidrotten i negativ riktning.
För att motverka detta och bekämpa dopning måste information och utbildning paras med fortsatt dopningskontroll, forskning och utveckling av metoder att spåra dopningssubstanser och studera
(80 av 634 ord)