Uppslagsverket

Uppslagsverket
Logga in

bordeauxvätska

bordeauxvätska [bɔrdo:ʹ-] (fri översättning av franska bouillie bordelaise, bildat till bouillir ’koka’ och bordelaise ’från Bordeaux’), äldre medel för kemisk bekämpning av bl.a. potatisbladmögel.

Medlet består av kopparsulfat och bränd kalk uppslammat i vatten och upptäcktes av en slump av Alexis Millardet, professor i botanik i Bordeaux. Han beskrev 1885 bordeauxvätskan för bekämpning av vinbladmöglet (Plasmoʹpara vitiʹcola), som tidigare kommit från Amerika med vinstockar resistenta mot vinlusen (Daktulosphaiʹra vitifoʹliae), och

Litteraturanvisning

Källangivelse

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.

eller
Är du en lärare? Starta din kostnadsfria provperiod härifrån.