Uppslagsverket

Uppslagsverket
Logga in

buffert

buffert (engelska buffer ’stötdämpare’, av buff ’stöta’, ’slå’), inom kemi ämnen som upplösta ger lösningen egenskapen att dess surhetsgrad (protonkoncentration, pH-värde) är i det närmaste okänslig för utspädning och endast långsamt ändras vid tillsats av syror eller baser.

Som buffert fungerar en blandning av en syra och dess korresponderande bas, t.ex. ättiksyra och acetatjon. För en given totalkoncentration uppnås största buffertverkan då halterna av syran och basen är lika. Protonkoncentrationen är då lika med syrakonstanten. Buffertinnehållet i våra insjöar och därmed deras känslighet för surt nedfall är starkt

Källangivelse

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.

eller
Är du en lärare? Starta din kostnadsfria provperiod härifrån.