Uppslagsverket

Uppslagsverket
Logga in

destillation

destillation (latin destillaʹtio ’drypande’, ’nedflytande’, av destiʹllo ’droppa ned’), separationsmetod för vätskeblandningar vilken baseras på att den ånga som står i jämvikt med en vätskeblandning i de flesta fall har en annan sammansättning än vätskan (undantag är azeotropa blandningar).

Om en del av vätskeblandningen förångas och ångan därefter kondenseras kommer därför destillatet (kondensatet) att vara anrikat på någon av den ursprungliga vätskeblandningens komponenter. Principens detaljer demonstreras i ett enkelt fall i texten nedan i anslutning till bild 1. Stor skillnad mellan kokpunkterna hos vätskeblandningens komponenter medför ofta en motsvarande

Teknisk utformning

Speciella förfaranden

Energiaspekter

Destillation av alkoholdrycker

Historia

Litteraturanvisning

Källangivelse

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.

eller
Är du en lärare? Starta din kostnadsfria provperiod härifrån.