Uppslagsverket

Uppslagsverket
Logga in

ensilage

ensilage [-lɑ:ʹʃ] (fr., av ensiler ’upplägga i hög’, ’nedlägga i grop’, av spanska ensilar, av silo ’sädesmagasin’), djurfoder som konserverats – i silo eller inneslutet i plast – med hjälp av mjölksyrabildande bakterier utan tillgång till luftens syre (anaerob miljö).

Ensilage, tidigare kallat pressfoder, bereds oftast av vallfoder, blast och andra gröna, saftiga fodermedel, silomajs och betmassa. Även våt spannmål, kokt potatis, fisk m.m. kan ensileras. Principen för ensileringsprocessen är densamma som vid framställning av surmjölk och av surkål och andra mjölksyrade grönsaker.

Litteraturanvisning

Medverkande

Josefine Lärn-Nilsson, Birger Granström

Källangivelse

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.

eller
Är du en lärare? Starta din kostnadsfria provperiod härifrån.