Uppslagsverket

Uppslagsverket
Logga in

induktion

induktion (latin induʹctio, av induʹco ’leda in’, ’föra in’, ’dra in’), inom enzymlära en metabolisk kontrollmekanism på gennivå vilken startar syntesen av ett inducerbart enzym (t.ex. β-galaktosidas hos Escherichia coli) när cellen exponeras för det substrat, induktorn, som enzymet omvandlar till en produkt.

Induktorn binder till ett repressorprotein och får det att släppa från DNA-molekylen där det suttit i vägen för RNA-polymeras på en s.k. operatorregion. En eller flera gener (operon) låses därmed upp för avläsning (transkription), och enzymsyntes sker (translation). Avläsningen pågår tills induktorn tar slut; då fäster repressorproteinet på operatorregionen igen,

Källangivelse

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.

eller
Är du en lärare? Starta din kostnadsfria provperiod härifrån.