klimatmodell, fysikaliskt baserad matematisk datormodell som beskriver klimatsystemet på jorden. Dagens globala klimatmodeller har blivit kända främst för beräkningar av hur klimatet kan komma att ändras i framtiden genom utsläpp av växthusgaser på grund av mänskliga aktiviteter, till exempel vid förbränning av fossila bränslen eller förändringar i markanvändning (se klimatförändring). Klimatmodeller kan också användas för att öka förståelsen av klimatsystemet som sådant eller för att förstå klimatutvecklingen längre tillbaka i tiden, eller klimatet på andra planeter.

Klimatmodeller finns av olika

(80 av 663 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Förenklade klimatmodeller

Även om de första klimatmodellerna var enkla och endast beskrev en del av klimatsystemet kunde de ändå ge insikt i klimatsystemets mer grundläggande egenskaper. Förenklade klimatmodeller kräver oftast ringa beräkningskapacitet och är snabba att använda i dagens datorer, varför man kan studera många olika scenarier. De mer komplexa globala klimatmodellerna ger möjlighet att studera klimatet i olika regioner och att beakta olika processer mer i detalj, men är kostsammare eftersom de

(71 av 506 ord)

Globala klimatmodeller

Globala klimatmodeller är komplexa datormodeller som i viss detalj beskriver hur de fysikaliska aspekterna i klimatsystemet fungerar. Atmosfärens och havens rörelsemönstermönster liksom fördelningen av moln och mycket annat förändras då klimatet förändras och det är därför otillräckligt att beskriva klimatet statiskt som en jämviktssituation. Man kan heller inte empiriskt beskriva vissa processer på det sätt som sker i förenklade klimatmodeller.

För att fullt ut kunna studera atmosfärens och havens rörelsemönster och hur dessa reagerar på en klimatförändring används därför globala

(80 av 597 ord)

Regionala klimatmodeller

Regionala klimatmodeller har utvecklats för att beskriva klimatet över en begränsad region med hög detaljrikedom och ofta används för samhällsplanering.

I en regional klimatmodell utförs de direkta beräkningarna

(28 av 194 ord)

Medverkande

  • Michael Tjernström
Källangivelse
Nationalencyklopedin, klimatmodell. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/klimatmodell