kräftor
kräftor, de sötvattenlevande arterna inom kräftdjursgruppen Astacura (humrar och kräftor). I
(11 av 25 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?
Mathistoria
Medan flodkräftor under medeltiden var populär föda i t.ex. Tyskland, där de bl.a. i stora mängder förtärdes som fastemat i klostren, finns inga uppgifter om ätandet av kräftor i Skandinavien före 1504 (danska hovet). Nordbornas negativa attityd till skaldjur över huvud taget torde vara
(44 av 310 ord)Medverkande
Litteraturanvisning
G. Berg, ”Kräftorna i svensk matkultur”, Fataburen 1962;
L.O. Lagerqvist & E. Nathorst-Böös, En liten bok om kräftor (1980).
Källangivelse
Nationalencyklopedin,
kräftor.
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/kräftor