laktos

laktos [-to:ʹs] (av latin lac, genitiv laʹctis, ’mjölk’), mjölksocker, en disackarid uppbyggd av galaktos som är förenad med glukos genom en β-1,4-glukosidbindning.

Den största delen av sockret i mjölk består av laktos och utgör 6–7 viktprocent av människans bröstmjölk och 4–5 viktprocent av komjölk. Laktos omvandlas av mjölksyrabakterier till mjölksyra, vilket gör att opastöriserad mjölk surnar. Vid osttillverkning följer laktosen vasslen, ur vilken laktos kan utvinnas. Laktos används som tillsats inom livmedelsindustrin och som

Källangivelse

Nationalencyklopedin, laktos. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/laktos (hämtad 2025-03-29), NE Nationalencyklopedin AB

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.