leksaksbranschen, gren inom verkstadsindustrin som producerar leksaker för barn, på senare år även samlarföremål för ungdomar och vuxna. För branschens tidiga historia och bakgrund, se även leksak.

Leksaksbranschens traditionella geografiska centrum var västra delen av Tyskland, framför allt området runt Nürnberg. En finmekanisk tradition utvecklades här från och med medeltiden, vilket ledde till framväxten av ett flertal kunskapsintensiva industrityper. Den tyska leksaksindustrin är fortfarande Europas mest betydelsefulla och domineras av företag som Märklin, Ravensburger och Steiff.

I Storbritannien expanderade leksaksindustrin

(80 av 825 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Sverige

Den svenska leksaksindustri som växte fram från 1800-talets mitt var på många sätt en spegelbild av den tidiga svenska industrialiseringen. I denna spelade trä- och sågverksindustrin fram till 1914 en i internationell jämförelse stor roll. Det regionala centrum för leksakstillverkning som uppstod i Småland och norra Skåne hade denna typ av träbearbetningsbakgrund. Eftersom branschen utmärktes av begränsade skalfördelar var hindren för nyföretagsamhet små. Under 1930- och 40-talen togs leksaker upp som en extra produkt hos ett stort antal svenska

(79 av 559 ord)

Elektronikutvecklingen

Omkring 1975 hade en ny teknologi etablerats i branschen i och med genombrottet

(13 av 90 ord)

Medverkande

  • Jan Jörnmark
Källangivelse
Nationalencyklopedin, leksaksbranschen. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/leksaksbranschen