Uppslagsverket

Uppslagsverket
Logga in

restaurang

restauraʹng (franska restaurant egentligen ’vederkvickande (medel)’, av restaurer här: ’vederkvicka’, av latin restauʹro ’återställa’), offentlig lokal för servering av måltid mot betalning.

Offentliga utspisningslokaler fanns redan i antikens städer liksom – under benämningar som krog, källare, taverna, värdshus och gästgivaregård – i medeltidens Sverige. I de vanligt förekommande öl- och vinkällarna liksom i de senare brännvinskrogarna spelade maten en underordnad roll och förekom mest som enkelt tilltugg till dryckerna. Källare med matservering

Medverkande

Jan-Öjvind Swahn

Källangivelse

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.

eller
Är du en lärare? Starta din kostnadsfria provperiod härifrån.