Uppslagsverket

Uppslagsverket
Logga in

yoghurt

yoghurt [jo:ʹgɵrt] (turkiska yoğurt), kulturmjölksprodukt tillverkad av homogeniserad, högpastöriserad mjölk eller lättmjölk som syrats med hjälp av yoghurtkultur bestående av Lactobacillus delbruckei subsp. bulgaricus och Streptococcus thermophilus.

Efter ympning syras mjölken vid drygt 40 °C under några timmar, varvid kaseinet fälls ut och mjölken koagulerar. Koaglet bryts försiktigt, varefter yoghurten kyls (för fruktyoghurt tillsätts fruktberedning) och förpackas. Yoghurt håller någon vecka vid kylförvaring. Värmebehandling efter syrningen förlänger hållbarhetstiden. Kulturen omvandlar halva laktosmängden till galaktos och mjölksyra, vilket är

Källangivelse

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.

eller
Är du en lärare? Starta din kostnadsfria provperiod härifrån.