Uppslagsverket

Uppslagsverket
Logga in

grill

grill (franska gril ’halster’, ytterst av latin cratiʹcula, cratiʹculum ’litet galler’, av craʹtis ’galler(verk)’, ’flätverk’), halster, anordning för grillning, dvs. matberedning vid hög temperatur med hjälp av strålningsvärme (utan att maträtten är i direkt kontakt med en het yta).

I sin ursprungliga form är grillen ett galler (halster) som placeras över glöd; den kan också utgöras av en panna med räfflad botten (grillpanna) eller en specialutrustad elektrisk ugn. Utomhusgrillning över glödande träkol är en sed som lånats från USA efter andra världskriget (jämför barbecue). Råvaror som lämpar

Källangivelse

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.

eller
Är du en lärare? Starta din kostnadsfria provperiod härifrån.