tarm
tarm, tarmkanal, hos djur hela matspjälkningskanalen från mun till analöppning, om sådan finns.
tarm. Utformningen hos tarmen växlar starkt mellan olika djurgrupper. Hos enkelt byggda organismer som hydrozoer finns en enkel tarmhålighet för upptagning av näring, men ingen anus; restprodukterna avges därför genom munnen.
Slemmaskar är exempel på nästa steg i utvecklingen; de har mun, enkel och rak tarm samt anus.
Hos insekter har tarmen differentierats i flera delar med olika uppgifter. De malpighiska rören samlar upp exkretionsprodukter från kroppen och avger dem till tarmen.
Lansettfiskar är primitiva ryggsträngsdjur. Främre delen av tarmen utgörs av en gältarm med gälbågar, som är andningsorgan på samma sätt som hos t.ex. fiskar. Men lansettfiskarnas gälapparat är också ett filter för insamling av näring. Tarmen har en blindsäck, som motsvarar levern hos ryggradsdjur.
Hos vattensalamandrar och övriga fyrfotadjur är tarmen uppdelad i matstrupe, magsäck, tunntarm och tjocktarm, och liksom hos övriga ryggradsdjur finns både lever och bukspottkörtel.
Hos däggdjur finns en tydlig gräns mellan matstrupe och magsäck, och tunntarmen kan vara uppdelad i flera avsnitt. Vid övergången mellan tunntarm och tjocktarm finns en blindtarm, vilken hos många växtätare fungerar som jäskammare för nedbrytning av cellulosa med hjälp av mikroorganismer.
Information om artikeln
Medverkande
Patrick Meurling, Jörgen Malmquist
Källangivelse