svampar
svampar, Fuʹngi, organismrike med totalt ca 100 000 beskrivna arter, varav ca 12 500 i Sverige. Trots det stora antalet arter är svamparna fortfarande dåligt kända, och enligt en uppskattning bör det verkliga antalet arter vara runt 1,5 miljoner, eller sex gånger antalet växtarter.
Genom
(45 av 307 ord)Ekologi och utbredning
Svampar förekommer i alla miljöer och på de mest skilda underlag över hela världen, till och med i polartrakter och på djuphavsbottnar. Svampar lever bl.a. som saprofyter på dött organiskt material som död ved, döda
(35 av 245 ord)Förökning
Svampar förökar sig genom könlig produktion av sporer i fruktkroppar, genom vegetativ produktion av sporer eller genom fragmentering av mycelet. Hos de huvudsakligen vattenlevande chytridiomyceterna rör sig fortplantningskropparna med hjälp av ett gissel, men övriga egentliga
(36 av 254 ord)Systematik
En svampsystematik värd namnet uppstod inte förrän i början av 1800-talet, när tillräckligt många arter var kända. I de system som upprättades av pionjärerna Christiaan Hendrick Persoon
(27 av 190 ord)Svampliknande organismer
Mykologiska läroböcker beskriver ofta även de organismer som liknar svampar och
(11 av 71 ord)Utvecklingshistoria
Svampar har en lång geologisk historia och är vanliga som mikrofossil. De flesta svampfossil utgörs av hyfer, sporsäckar och sporer, men ett fåtal större svampfossil har
(26 av 181 ord)Utnyttjande
Människan utnyttjar svampar till mat och för tillverkning av livsmedel, drycker, läkemedel och kemikalier samt i biologisk
(17 av 119 ord)Svamp som livsmedel
I Sverige, liksom i andra germanska länder, är bruket att äta svamp inte lika gammalt som i t.ex.
(18 av 123 ord)Näringsinnehåll
Svampar ger i förhållande till andra livsmedel ganska lite energi. Champinjoner
(11 av 78 ord)