konservering
konservering (av konservera, av latin conseʹrvo ’bevara’, ’vidmakthålla’), behandling av döda djur och växter på ett sådant sätt att de bevaras i ett så naturligt tillstånd som möjligt. Man kan skilja mellan makroskopiska och mikroskopiska konserveringsmetoder. För mikroskopiska konserveringsmetoder se fixering. Vid konservering av makroskopiska organismer kan man skilja på tre huvudmetoder: bevarande av objektet i torkat tillstånd, bevarande av objektet i vätska samt inneslutning av objektet i genomskinlig
(69 av 488 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?
Medverkande
Litteraturanvisning
G.E. Andersson,
Preparering av djur (
1973);
C.H. Lindroth,
Handledning för insektsamlare (
1973);
Y. Löwegren, ”Zoologisk museiteknik”,
Djurens värld 1972.
Källangivelse
Nationalencyklopedin,
konservering.
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/konservering-(biologi)