Uppslagsverket

Uppslagsverket
Logga in

finkelolja

finkelolja, finkel (av likabetydande lågtyska finkel-jochen, troligen av finkeln ’koka’, och en ombildning av hebreiska jajin ’vin’), högre kokande (105–137 °C) biprodukt vid framställning av etanol genom jäsning av kolhydrathaltiga växtmaterial.

Finkeloljan bildas därvid ur de aminosyror som ingår i växtproteinerna. Finkelolja är en obehagligt luktande vätska, som i huvudsak består av högre alkoholer (isoamylalkohol, 2-metyl-1-butanol, isobutylalkohol, propylalkohol) samt små mängder estrar, aldehyder och karboxylsyror. För att man ska erhålla spritdrycker med neutral smak måste all finkelolja destilleras bort. Rester av

Källangivelse

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.

eller
Är du en lärare? Starta din kostnadsfria provperiod härifrån.