Uppslagsverket

Uppslagsverket
Logga in

fytohemagglutinin

fytohemagglutiniʹn (nylat. phytohaemagglutiniʹnum, av fyto-, grekiska haiʹma ’blod’ och latin aggluʹtino ’fästa vid’), PHA, protein från växt med förmåga att agglutinera, dvs. klumpa ihop, röda blodkroppar.

Fytohemagglutininer förekommer ofta i speciellt stora mängder i frön. Inom medicinen används sedan länge vissa fytohemagglutininer för att bestämma blodgrupper. Ett speciellt fytohemagglutinin från bondböna har även god förmåga att framkalla celldelning hos vissa vita blodkroppar (lymfocyter). Genom sådan celldelning blir cellernas kromosomer tillgängliga för mikroskopi. PHA-stimulering av vita blodkroppar

Källangivelse

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.

eller
Är du en lärare? Starta din kostnadsfria provperiod härifrån.