kalkon
kalkoʹn (av lågtyska kalkûn eller nederländska kalkoen, ellips av uttrycket kalkoensche haan, egentligen ’tupp från Calicut’; eftersom Calicut i början av 1500-talet för européerna var Indiens mest kända handelsstad, kom kalkuensch också att
(33 av 235 ord)Domesticering
Av kalkon kan sex eller sju underarter särskiljas, bl.a. M.g. merriaʹmi, M.g. silveʹstris och M.g. gallopaʹvo. Den nutida domesticerade kalkonen härstammar från de två sistnämnda, men merriami har
(28 av 200 ord)Raser
Hybriderna mellan mexikansk-europeisk kalkon och skogskalkon utvecklades till rasen amerikansk bronskalkon, som länge var den viktigaste i kommersiell produktion både i Europa och i Nordamerika. Tuppens slutvikt är ca 18 kg och hönans ca
(34 av 241 ord)Produktion
I Sverige producerades fram till mitten av 1980-talet huvudsakligen små, hela kalkoner med högst
(14 av 93 ord)Reproduktion
Vild kalkon blir könsmogen andra året, och hönorna ruvar ca 15 ägg. Ruvningstiden är ca 28 dygn och
(18 av 124 ord)Hälsa
Kalkoner kan drabbas av coccidios, en tarmsjukdom som orsakas av parasitiska protozoer.
(12 av 85 ord)Mathistoria
Kalkonen infördes snabbt till Europa (se Domesticering ovan), först till Spanien, Tyskland och England,
(14 av 96 ord)