Uppslagsverket

Uppslagsverket
Logga in

klarifiering

klarifiering (jämför franska clarifier, ytterst av senlatin clariʹfico, av latin claʹrus ’klar’, ’ljus’ och en bildning till faʹcio ’göra’), klarning, behandling av vätskor (t.ex. fruktsaft, mjölk, vin och öl) varvid suspenderade, fasta partiklar avlägsnas – vanligen genom sedimentation, filtrering eller centrifugering.

För att påskynda processen tillsätts ofta klarmedel som attraherar och fäller ut kolloider. Klarmedel kan t.ex. vara aktivt kol, bentonit, gelatin, kaseinater eller tanniner. Förr användes s.k. klarskinn (fiskskinn) för klarning av kokkaffe.

Källangivelse

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.

eller
Är du en lärare? Starta din kostnadsfria provperiod härifrån.