(1 av 1 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Kina

Utanför Europa kan främst den kinesiska kokkonsten uppvisa en tradition som i fråga om ålder och teoretisk bakgrund kan mäta sig med – och i flera avseenden överträffa – den klassiska europeiska. Den är dokumenterad

(35 av 246 ord)

Japan

Det japanska köket utmärks inte minst av den elegans varmed maten serveras och presenteras – teceremonin, chanoyu, är det

(19 av 131 ord)

Indien

Den indiska matlagningens främsta kännetecken är – särskilt söderut – förkärleken för vegetabilier, såväl frukt som grönsaker, medan nötkött är

(20 av 136 ord)

Sydöstasien

De sydöstasiatiska högkulturerna påverkades starkt av det kinesiska köket, men har fått sin särprägel inte minst av de inhemska kryddorna och råvarorna. Indonesiens

(23 av 162 ord)

Arabisk matlagning

Arabisk matlagning karakteriseras bl.a. av att de nomadiserande stammarna har använt lättransportabla

(12 av 82 ord)

Turkiskt kök

Det turkiska köket utformades genom det osmanska rikets expansion som en blandning av

(13 av 92 ord)

Latinamerikansk kokkonst

Den latinamerikanska kokkonsten har från indiankulturerna ärvt majs som viktig basvara

(11 av 52 ord)

Angloamerikanskt kök

Det angloamerikanska köket framstår som dels en blandning av influenser från Europas utvandrarländer, dels ett

(15 av 101 ord)

Medverkande

  • Jan-Öjvind Swahn
Källangivelse
Nationalencyklopedin, Utomeuropeisk kokkonst. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/kokkonst/utomeuropeisk-kokkonst