LCHF-kost (efter engelska low carbohydrate – high fat), kost som innehåller

(11 av 61 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Låg andel kolhydrater

I de flesta kulturer kommer den största delen av den dagliga energin från kolhydrater i form av stärkelserika basvaror som spannmål och rotfrukter. Vi har ett fysiologiskt begär efter sötma, och söta livsmedel ökar aptiten. Samtidigt är kolhydrater inte nödvändiga på samma sätt som vissa aminosyror, fettsyror eller vitaminer, eftersom vi kan

(52 av 370 ord)

Hög andel fett

En kost med lite kolhydrater och mycket fett eller protein kan således enligt ovan teoretiskt vara av värde vid övervikt, fetma och insulinresistens, åtminstone om fettkvaliteten i kosten är tillfredsställande. En

(31 av 218 ord)

Fördelar och nackdelar med LCHF

Den främsta fördelen med LCHF-kosten tycks vara att den möjliggör viktnedgång via spontant nedsatt energiintag tack vare mindre aptit.

Det finns även goda

(23 av 161 ord)

Medverkande

  • Lars Ellegård
Källangivelse
Nationalencyklopedin, LCHF-kost. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/lchf-kost