Uppslagsverket

Uppslagsverket
Logga in

vinäger

vinäʹger (franska vinaigre, av vin ’vin’ och aigre ’sur’), produkt framställd genom ättikjäsning av frukt- eller bärvin, varvid ättiksyra (5–10 g per 100 g vinäger) bildas.

Dessutom innehåller vinäger vanligtvis små mängder alkohol och mineralämnen. Ofta särskiljs olika vinägertyper med utgångspunkt i råvaran: vin, cider etc. Råvarans karakteristiska smak och arom kan återfinnas i vinägern. Vinäger har ett stort användningsområde inom livsmedelsindustri och matlagning som konserveringsmedel i bl.a. fisk- och grönsaksinläggningar och som krydda.

Källangivelse

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.

eller
Är du en lärare? Starta din kostnadsfria provperiod härifrån.