Historik
Konsten att brygga öl utvecklades sannolikt under yngre stenåldern. I Mesopotamien finns uppgifter om flera olika sorters öl redan från ca 3000 f.Kr., och i Egypten framställdes öl åtminstone från Gamla rikets tid (ca 2700–2270 f.Kr.). Greker och romare var bekanta med drycken men ansåg den bondsk och smått barbarisk jämfört
(51 av 356 ord)Sverige
I Norden har påträffats gravkärl från bronsåldern (ca 1800–500 f.Kr.) med rester av intorkat öl. Under förhistorisk tid smaksattes ölet ofta med pors (liksom även det hembryggda ölet långt senare). Humle introducerades i Norden med klosterväsendet; såväl dess som ölets betydelse framgår av de krav på humleodling som överheten ålade bönderna.
Under senare delen av medeltiden samt under 1500- och 1600-talen var importen av öl från främst Tyskland omfattande. Under 1600-talet grundades de första stora bryggerierna med inte minst krigsmakten
(80 av 684 ord)