Uppslagsverket

Uppslagsverket
Logga in

ebullioskopiska konstanten

ebullioskopiska konstanten, [-sko:ʹp-] (en bildning till latinska ebulliʹre ’uppsjuda’, ’koka upp’ och grekiska skopeʹō ’se’, ’betrakta’, ’iaktta’), Eb, konstant inom termodynamik som uttrycker hur mycket kokpunkten höjs för ett lösningsmedel vid tillsats av ett icke-dissocierande löst ämne.

Med ett ebullioskop kan man, med kännedom om ebullioskopiska konstanten för lösningsmedlet, mäta mängden löst ämne. Detta har tillämpats för att mäta alkoholhalten i vin. Man kan även bestämma molmassan för det lösta ämnet med hjälp av ebullioskopi.

Medverkande

Olof Ollerstam

Källangivelse

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.

eller
Är du en lärare? Starta din kostnadsfria provperiod härifrån.