Uppslagsverket

Uppslagsverket
Logga in

lecitiner

lecitiʹner (nylatin lecithiʹnum, av grekiska leʹkithos ’äggula’), ämnesgrupp tillhörande fosfolipiderna (som i sin tur är en undergrupp bland lipiderna).

Lecitiner finns i alla djur- och växtceller och är viktiga komponenter i bl.a. cellmembraner och nervvävnad. Kommersiellt lecitin erhålls som en biprodukt vid raffinering av sojaolja. Vanligen är detta en blandning av fosfolipider, och produkten används i livsmedel (margarin, choklad m.fl.), i kosmetika m.m., främst som emulgeringsmedel. Beroende på fettsyrasammansättning

Källangivelse

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.

eller
Är du en lärare? Starta din kostnadsfria provperiod härifrån.