Uppslagsverket

Uppslagsverket
Logga in

potpurri

potpurri (franska pot-pourri ’potpurri’, egentligen ’blandrätt’, ’pytt i panna’, av pot ’gryta’ och pourrir ’ruttna’; köttet i grytan kunde ofta vara lite skämt. Ordet är möjligen ett översättningslån av likabetydande spanska olla podrida), blandning av välluktande växtdelar, lagd i en potpurrikruka för att ge angenäm doft åt rum eller skåp.

Man skiljer på fuktigt potpurri, då halvtorra växtdelar varvas med grovt salt, och torrt potpurri, där ingredienserna är torra. Grunden är vanligen kronblad av rosor tillsammans med andra doftande blommor, kryddor, trä och skal av citrusfrukter. I Nordeuropa har metoden varit känd sedan 1500-talet.

Källangivelse

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.

eller
Är du en lärare? Starta din kostnadsfria provperiod härifrån.