kök
kök (genom lågtyska förmedling ytterst av medeltidslat. cociʹna ’kök’, av senlat.
(11 av 22 ord)Kök i äldre tid
Kök är en företeelse som hör hemma i högkulturerna. De tidigaste exemplen finner vi i de mesopotamiska städernas bostadshus ca 2000 f.Kr. De äldsta kända grekiska köken är daterade till 400-talet f.Kr., och välutrustade kök med härd och bakugn – men utan skorsten – har bevarats i Pompeji. Norrut i Europa spred sig köket i förstone genom klostren men också med tillkomsten av slott och herresäten efter kontinental modell. Till de äldsta borgköken i Norden hör det i Kärnan i
(80 av 637 ord)Modern tid
Köksspisar av järn av amerikansk typ introducerades omkring 1840. Installationer för vatten och avlopp tillkom i städerna från ca 1850, följda av gas och kring sekelskiftet 1900 elektricitet. Utslagsvask, diskbänk med ho samt gasspis blev därmed normala inslag i köket. Matförvaringen skedde i skafferi, kompletterat med matkällare
(47 av 333 ord)