köksväxtodling, odling av grönsaker, rotfrukter och kryddväxter som kommer till användning i matlagningen. I den vilda floran finns knappt några växter med motsvarande användning; möjligen kan gräslök och nässlor utgöra undantag.

Under hela den tid då människan befann sig på samlar- och jägarstadiet var insamlingen av vegetabilisk föda en grundförutsättning för överlevnad, och även efter det att jordbruk och boskapsskötsel blivit huvudnäringar fortsatte man, särskilt under tider av brist, men även annars, att skatta den omgivande floran på dess tillgångar. När

(81 av 962 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Medverkande

  • Jan-Öjvind Swahn
  • Lennart Ottosson

Litteraturanvisning

V.J. Brøndegaard, Folk og flora 1–4 (1978–80);
F. Grøn, Om kostholdet i Norge indtil aar 1500 (1926);
H. Hjelmqvist, Die älteste Geschichte der Kulturpflanzen in Schweden (1955);
N. Keyland, Svensk allmogekost 1–2 (1919);
I. Manninen, Überreste der Sammlerstufe und Notnahrung aus dem Pflanzenreich (1931);
M. Toussaint-Samat, Histoire naturelle & morale de la nourriture (1987).
Källangivelse
Nationalencyklopedin, köksväxtodling. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/köksväxtodling