språkteknologi, informations- och kommunikationsteknologi som har som mål att få datorer att hantera mänskligt språk på samma sätt som människor. Språkteknologi är ett starkt tvärvetenskapligt forskningsområde som är relevant överallt där människor interagerar med datorer och även vid interaktion människor emellan, i form av olika sorters kommunikationshjälpmedel.

Andra termer

(49 av 344 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Metoder inom språkteknologi

Forskningen i språkteknologi kännetecknas av ett nära samspel mellan teori och praktik: det bästa sättet att testa en hypotes är att implementera den i form av en datorapplikation för någon praktisk tillämpning. Bland de första och mest utforskade av dessa tillämpningar är maskinöversättning. Andra vanliga tillämpningsområden är informationssökning, skrivstöd (stavnings- och grammatikkontroll), språkinlärningsstöd, textsammanfattning, dialogsystem och frågebesvarande system (till exempel chattbottar) samt i allt större utsträckning generella språkförståelsesystem.

(68 av 480 ord)

Stora språkmodeller

Under 2000-talet har fältet kommit att domineras av självlärande system, så kallade stora språkmodeller (engelska large language model, LLM), som matas med mycket stora mängder naturligt producerat språk, så kallade (text)korpusar, och är designade att lära sig sannolikheter snarare än absoluta kategorier och regler, där sannolikheterna baseras på omfattande språklig kontext.

De mest framgångsrika självlärande systemen inom modern språkteknologi bygger på så kallade artificiella neuronnät (ANN), en teknologi som ursprungligen föreslogs

(71 av 506 ord)

Litteraturanvisning

ACL Anthology: https://aclanthology.org/;
Synthesis Lectures on Human Language Technologies (bokserie: 2013–);
Dan Jurafsky & James H. Martin, Speech and Language Processing (2:a upplagan 2009, 3:e upplagan 2024);
Georg Rehm & Andy Way (red.), European Language Equality: A Strategic Agenda for Digital Language Equality (2023).

Medverkande

  • Lars Borin
Källangivelse
Nationalencyklopedin, språkteknologi. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/språkteknologi