fettraffinering

fettraffinering, olika kemiska och fysikaliska processer med syfte att rena fettråvaror från icke önskvärda beståndsdelar, t.ex. rester av proteiner, fosfatider, metallspår, färg- och luktämnen.

Industriell fettraffinering börjar med avslemning direkt efter det att extraktionsmedlet avlägsnats, varvid fosfatider, proteiner etc. hydratiseras med vatten och fälls ut ur råoljan och avlägsnas genom centrifugering. Den halvfasta pasta som blir kvar kallas lecitin och används som emulgator i bl.a. livsmedel och kosmetika. Hydratiseringen ökas genom tillsats av

Medverkande

Ragnar Ohlson

Källangivelse

Nationalencyklopedin, fettraffinering. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/fettraffinering (hämtad 2025-03-26), NE Nationalencyklopedin AB

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.