bakning
bakning, framställning av bröd. I denna artikel skildras bakningen som process, särskilt det kemiska förloppet, och huvuddragen i dess historia. De tekniska hjälpmedel som utnyttjas, framför allt i större
(29 av 206 ord)Degberedningen
Degberedningen börjar med uppvägning av ingredienserna. För en optimal jäsning regleras vattnets temperatur så att degtemperaturen hamnar på 26–28 °C. Deggörningen, knådningen, kan indelas i vattenupptagning, glutenbildning och inarbetning av luft. För att en homogen deg
(36 av 250 ord)Degmognad
Innan man formar brödämnet får degen vila, så att degutvecklingen kan
(11 av 59 ord)Uppslagning
Uppslagning innebär att degen formas till bullar, limpor o.d. För att
(11 av 25 ord)Jäsning
Jäsning av de formade degämnena sker i ett raskrum eller på en jäsbana. Den andra
(15 av 107 ord)Avbakning
Avbakning, gräddning, av de färdigjästa degämnena sker i bakugnen vid en temperatur av 200–250 °C, beroende på brödtyp. I början av gräddningen tillför man ofta vattenånga, kvalmning. Den
(28 av 191 ord)Efterbehandling
Efterbehandlingen består i att det mjuka ömtåliga brödet får svalna, innan
(11 av 25 ord)Historik
Trots att bröd är ett av världens vanligaste livsmedel är bakningens ursprung tämligen okänd för vetenskapen. Brödlika livsmedel producerades i nordöstra Jordanien av jägare-samlare redan för cirka 14 000 år sedan, vilket var 4 000 år
(36 av 232 ord)