bakning, framställning av bröd. I denna artikel skildras bakningen som process, särskilt det kemiska förloppet, och huvuddragen i dess historia. De tekniska hjälpmedel som utnyttjas, framför allt i större

(29 av 206 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Degberedningen

Degberedningen börjar med uppvägning av ingredienserna. För en optimal jäsning regleras vattnets temperatur så att degtemperaturen hamnar på 26–28 °C. Deggörningen, knådningen, kan indelas i vattenupptagning, glutenbildning och inarbetning av luft. För att en homogen deg

(36 av 250 ord)

Degmognad

Innan man formar brödämnet får degen vila, så att degutvecklingen kan

(11 av 59 ord)

Uppslagning

Uppslagning innebär att degen formas till bullar, limpor o.d. För att

(11 av 25 ord)

Jäsning

Jäsning av de formade degämnena sker i ett raskrum eller på en jäsbana. Den andra

(15 av 107 ord)

Avbakning

Avbakning, gräddning, av de färdigjästa degämnena sker i bakugnen vid en temperatur av 200–250 °C, beroende på brödtyp. I början av gräddningen tillför man ofta vattenånga, kvalmning. Den

(28 av 191 ord)

Efterbehandling

Efterbehandlingen består i att det mjuka ömtåliga brödet får svalna, innan

(11 av 25 ord)

Historik

Trots att bröd är ett av världens vanligaste livsmedel är bakningens ursprung tämligen okänd för vetenskapen. Brödlika livsmedel producerades i nordöstra Jordanien av jägare-samlare redan för cirka 14 000 år sedan, vilket var 4 000 år

(36 av 232 ord)

Medverkande

  • Urban Girhammar
Källangivelse
Nationalencyklopedin, bakning. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/bakning