Uppslagsverket

Uppslagsverket
Logga in

konvektionsugn

konvektionsugn, ugn för livsmedel i vilken värme till största delen överförs med hjälp av s.k. konvektion, här genom strömmande luft till följd av temperaturvariationer i ugnen.

Strålvärme bidrar dock alltid mer eller mindre till värmeöverföringen. I ugnar för hushållsändamål kan man ha naturlig konvektion eller forcerad konvektion (varmluftsugn). I en varmluftsugn åstadkommer fläktar ökad lufthastighet och därmed intensivare värmeöverföring. Varmluftsugnar används även i storhushåll och industri. Konvektionsugnar används för bakning, stekning, återuppvärmning, upptining av frysta livsmedel

Källangivelse

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.

eller
Är du en lärare? Starta din kostnadsfria provperiod härifrån.