Uppslagsverket

Uppslagsverket
Logga in

lipider

lipiʹder (av grekiska liʹpos ’fett’ och eidos iʹ-] ’form’), samlande benämning på naturligen förekommande organiska föreningar som kan isoleras ur växt- eller djurvävnad genom extraktion med icke-polära lösningsmedel, t.ex. hexan, bensen eller kloroform.

Till skillnad från andra viktiga naturprodukter, t.ex. kolhydrater och proteiner, som definieras efter den kemiska strukturen, definieras lipider efter den fysikaliska egenskapen löslighet, vilket är svårt att göra på ett konsekvent sätt. Så t.ex. är det tveksamt om terpenerna skall räknas till lipiderna. Eftersom lipider normalt innehåller stora kolvätegrupper, är

Litteraturanvisning

Medverkande

Lennart Eberson

Källangivelse

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.

eller
Är du en lärare? Starta din kostnadsfria provperiod härifrån.